Как да избера качествена агенция за недвижими имоти, която да не ме измами?

Предстои ви сделка с имот: решили сте да продадете старото жилище или да си купите мечтания дом, а може би и двете. Вероятно търсите своята квартира? Тогава пред вас стоят няколко важни решения. Първото от тях е дали да разчитате на себе си или да предпочетете услугите на агенция за недвижими имоти.

Да се справят напълно сами с успешна сделка е възможно само за хората с  богат опит в имотния сектор. Да си намерите агенция и най-вече специалист, който да ви помогне, е от ключово значение за това колко компромиси ще ви се наложи да направите.

Когато продавате имот, с агенция ще забравите за бюрокрацията.

При покупка на жилище, агенцията ще ви гарантира да не бъдете измамени.

Когато преговаряте през агенция за имот под наем, тя може да ви осигури по-добри условия, които да покрият изцяло изискванията ви.

Но с годините всички сме се наслушали за много измами с имоти и повечето схеми винаги включват съмнителна агенция или агент. Най-познатия трик и до днешни дни е препродаването на едно и също жилище без знанието на собствениците. Възможно е и да не получите договорената сума. Когато се изпълняват такива схеми, фирмите изчезват за минути от интернет пространството и от тях не остава и следа. Обикновено те дори не са съществували като юридически лица. Ако все пак фалшивите агенции са били регистрирани официално, те бързо обявяват несъстоятелност, за да не можете да си получите обезщетението за нанесени вреди. Същите измамници си правят нова фирма с ново име и пак тръгват на лов за шарани.

Има и агенции, които не извършват имотни измами, но просто не са коректни. Те няма да ви преметнат изцяло, но със сигурност няма да останете доволни. Техните служителите са единствено печалбари, постъпили на работа вчера, лакоми за комисионни. Те не вземат присърце интереса на клиентите си.

Тогава как да намерите агенция за недвижими имоти, която да ви е от полза и да не ви измами? Ето няколко прости, но полезни съвета:

Избягвайте агенции с фалшиви обяви

внимавайте с агенциите на недвижими имоти, които качват фалшиви обяви

Когато търсите обяви в интернет, веднага ще забележите фалшивите. Те са най-апетитни:

  • Имат снимки, които показват имот в прекрасно състояние.
  • Цената им  е значително по-ниска от тази на всички останали жилища със същите характеристики.
  • Макар и да е публикувана преди седмица, все още никой не е взел “идеалното жилище” и офертата си стой.

Когато се обадите на агенция, която предлага такава обява, най-ясния знак, че е била фалшива е, че ви кажат:

  • Току-що наш клиент я взе.
  • Собственика иска предплащане за 1 година, затова цената е такава.
  • Такива апартаменти се намират трудно и затова не съм сигурен дали собственика не го е отдал/продал вече, не ми вдига телефона.

И веднага след това ще завършат с предложение за други имоти, чиято цена надвишава с много тази на обявеното жилище. Агенции с такива оферти най-вероятно търсят бърза печалба.

Искат ви пари от самото начало – пазете се!

ако агенция на недвижими имоти ви иска пари предварително, то бъдете много внимателни

Ако от агенцията от самото начало ви искат пари, това е сигнална лампа, че трябва да сте нащрек. Практиката в имотните сделки е комисионната да се изплаща след сключването на договор. Това значи, че агентите получават парите след като си свършат работата, по силата на договора с тях. Те трябва да издадат документ и касова бележка. Наскоро във Варна се разчу за фалшив агент, който искал капаро за имот. Той пожелал парите, защото апартаментът бил апетитен.

Потърпевшите били виждали въпросното жилище само на снимки и не се съгласили да дадат сумата. Тръгнали от другия край на България за оглед и малко преди да пристигнат в морския град се оказало, че такъв няма да има. “Агентът” потънал вдън земя. Поуката е ясна – пазете се от хора, които неоснователно ви искат пари за неосъществени сделки.

Разпитайте познати и приятели

поговорете с ваши приятели, които вече са минали по този път

Най-добрият начин да разберете как работят различните агенции е да попитате техни клиенти. Разпитайте своите познати и приятелите си за техния опит в сделките с недвижими имоти. Ако някой от тях е ползвал услугите на агенция, то ще може да ви даде пълна информация. Задавайте възможно най-много въпроси. Колко сте информирани ще определи и колко уверени и владеещи ситуацията ще бъдете.

Проверете в интернет какво мислят останалите

Ако нищо не проработи, винаги можете да проверите за мнения на брокери в интернет

Както споменахме, чуждият опит е най-добрият учител. Затова освен мнението на своите близки, потърсете и това на други хора, които са ползвали услугите на агенции. Можете да намерите много ценна информация, като прочетете отзивите за конкретни агенти. Така ще сте сигурни, че не само агенцията, но и самият агент е на ниво и няма никаква опасност да бъдете измамени.

Вашият коментар