Кои са 6-те скрити опасности при продажба на имоти във Варна и как да се предпазим от тях?

Варна е един от най-развитите градове в България и качеството на живота в него е по-добро дори от това в София, според проучвания в страната. Като такъв, той има голям пазар на недвижими имоти и то от всякакъв тип – от къщи до мезонети.  Сделките обикновено са за големи суми и трябва да бъдат изпипани в детайл, за да няма внезапни изненади и загуби.

Затова, когато се интересувате от продажба на имоти във Варна, е добре да внимавате за скритите опасности.

1. Некоректна агенция за недвижими имоти

Неекоректната агенция на недвижими имоти може да е само във ваш ущърб

Започваме с една от най-големите грешки, която може да срещнете по пътя към добрата сделка – некоректна агенция за недвижими имоти. Когато избирате на кого да се доверите, е най-добре да се запознаете с всички фирми. Направете си подробна справка за тяхната легитимност. В днешно време това хич не е трудно – става с няколко клика на мишката. Проверете и мнението на клиентите в различни форуми. Все пак, трябва да имате в предвид, че и в най-добрите агенции понякога работят хора, които не са достатъчно компетентни и могат да ви навлекат проблеми. Затова потърсете информация за самите брокери. Така ще придобиете представа на кого може да се доверите.

2. Бюрокрацията спъва спешните продажби на имоти

Недвижимите имоти са обвързани с море от бюрокрация, която може да ви затрудни

Бюрокрацията в България е огромна, както всички знаем. Затова, ако искате да продадете спешно свой имот, час по-скоро се информирайте за всички необходими документи и подайте искания да ви ги издадат. Сред тях са скица и схема от кадастъра. За тях е възможно да чакате, а може и да изникнат допълнителни документи, които трябва да подадете. За да може да са възможно най-кратки всички процедури, внимавайте много, когато предоставяте информация на институциите за връзка с вас. Доста често те използват остарялата практика да уведомяват за всякакви промени с пощенски писма. Точно затова адресът ви за кореспонденция трябва да е напълно точен.

3. Имотна измама на ваш гръб

хората могат се възползват от вашия имот за да спечелят на гърба ви

Едно от нещата, които могат да ви сполетят, е да се натъкнете на измамници, които да се възползват от вас. Обикновено „брокери“ с фалшиви имена и служещи към фирми, които непрекъснато биват закривани и откривани под нови названия, пускат нелегитимни обяви в интернет. Схемата е проста – изискват от потенциалните купувачи и наемодатели да платят капаро за перфектен имот на цена, много по-ниска от пазарната. Един и същи имот се предлага отново и отново, а след това цялата информация за брокера и фирмата му изчезват, заедно с парите за капариране на няколко клиента. За да изглеждат достоверни такива обяви, в тях се публикуват реални снимки на имоти, които са в продажба. Така без да разберете, може да се окаже, че имотът ви е използван в схемата.

4. Никога не подписвайте пълномощно

не подписвайте пълномощно което ви задължава да работите с една агенция на имоти

Макар и повечето брокери при продажба на имоти във Варна да са добросъвестни, винаги проверявайте какво казват за тях техните клиенти.  Възможно е, ако дадете всичките си документи и направите пълномощно, с което дадения агент да ви представлява, да си изпатите. Така например, с такъв документ имотът, който продавате може да се окаже в голяма незаконна схема. Макар златните години на имотните измами в България да са отдавна зад гърба ни, все още се намират смелчаци, които се опитват да спечелят лесни пари на чужд гръб по този начин. Най-честата маневра за изкарване на няколко хилядарки отгоре е имотът да бъде препродаден няколко пъти без собствениците да знаят.

Никога, при никакви условия, не подписвайте пълномощно на някой да ви представлява изцяло при извършването на имотна сделка. Ако брокер ви иска този документ, или прочетете нещо нередно, което иска от вас да подпишете, прекратете контактите си с него и потърсете услугите на адвокат.

5. Адвокатът е добра идея

Когато се занимавате с недвижимо имущество намирането на адвокат би ви помогнало

За да се застраховате, може да намерите не само агент на недвижими имоти с добра репутация, но и признат адвокат. Неговите услуги няма да са ви нужни за абсолютно всяка стъпка от продажбата на недвижим имот във Варна, но една подробна консултация няма да е излишна. Така предварително ще сте наясно какво може да очаквате от предстоящия процес. Разпитайте приятели, проверете мнения в интернет и изберете юрист, който има достатъчно опит в областта.

6. Не прибързвайте

Бъдете готови да извървите пътя, няма за къде да бързате

Една от най-големите грешки, които можете да направите, е да решите да прибързате с решението си.  Дори и да е нужно спешно да извършите сделката с имота, не съобщавайте за това веднага. Ако разкриете всички обстоятелства около продажбата, рискувате някой да се възползва от ситуацията.  Най-често това се изразява в много голяма комисионна и сваляне на цената, която сте определили. В същото време търсенето на имоти в големите градове е голямо, затова имате добри шансове за бърза сделка, без да показвате, че тя е нужна спешно.

Вашият коментар